2022. március 23-án hatodik alkalommal, a világon több száz esemény keretében kerül megrendezésre az Olasz Design Világnapja, melynek idei témája “Re-Generáció – Design és új technológiák egy fenntartható jövő érdekében”. A 2017-ben életre hívott kezdeményezés célja az olasz lakberendezés, építészet és design legjavának külföldi bemutatása.

A 2022. évi világnap Magyarországra kijelölt hivatalos képviselője, a kiemelkedő jelentőségű alkotó, Carlo Forcolini professzor a kezdetektől napjainkig járja végig az olasz design történetét a budapesti Olasz Kultúrintézetben megrendezésre kerülő előadásában.

Carlo Forcolini életrajza

Carlo Forcolini 1947-ben született és 1969-ben szerzett diplomát a Brera Szépművészeti Akadémián.

1975-től 1979-ig az ICF De Padova munkatársa volt és ezzel egyidőben az olasz design egyik mesterével, Vico Magistrettivel kezdett dolgozni.

1978 és 1984 között Londonban élt, ebben az időszakban alapította többedmagával az Aliast, valamint volt az Artemide G.B. igazgatója.

1992-ben alapította a Nemot, 1999-ben a Forcolini.Labot, majd 2005-ben az Ovlight-ot.

Az évek folyamán olyan cégek számára végzett tervezői munkát, mint az Alias, az Artemide, a BBB Bonacina, a De Padova, a Caimi Brevetti, a Cassina, a Gervasoni, a Luceplan, a Luci Italia, a Joint, az OY light, a Pomellato és a Zumtobel.

2001 és 2007 között az ADI (Olasz Ipari formatervezési Szövetség) országos elnöke volt.

2007-ben az Olasz Design Tanács tagja lett. 2008 óta az ADI Design Zsűrijének tagja.

2009 és 2016 között az Európai Design Intézet tudományos igazgatója, ügyvezető igazgatója és alelnöke volt.

2018-ban az olasz Kulturális Minisztérium a Designra vonatkozó fejlesztési és támogatási politika meghatározását előkészítő bizottság tagjává, míg az Olasz Külügyminisztérium az Olasz Design nagykövetének nevezi ki.

2017 óta a Raffles Milano tudományos igazgatója.

2020-ben kapta meg a szakmai életműért járó Arany Körzőt.

Művei megtalálhatóak a New York-i Cooper Hewitt Museum, a párizsi Musée des Arts Décoratifs, a milánói Triennale Design múzeuma, valamint az ADI Arany Körző gyűjteményeiben.

Kiállításai voltak Madridban, Los Angelesben, Londonban, Hamburgban, Kölnben, Tokióban, Sidney-ben, Santiagoban, Moszkvában, Oszlóban, Nápolyban, Milánóban, Torontóban és Brüsszelben.

in collaboration with
realized with the contribution
realized for the initiative