Olasz Design Világnapja. Bemutató esemény
YouTube LIVE

2023. március 8. - 17:00

Italian Design Day 2023

"Minőség, amely megvilágít. A design energiája az emberekért és a környezetért."

Stefano Carta Vasconcellos

Olasz Kultúrintézet

1088 Budapest, Bródy Sándor u. 8.
2023. március 9. (csütörtök), 10:30
Érkezés: 10:00-tól
Realized with the contribution:
In collaboration with:
Stefano Carta Vasconcellos Designer

Olaszország és Brazília között nevelkedett, majd az Európai Formatervezési Intézetben szerzett diplomát üzleti adminisztrációból, később pedig terméktervezésből.

2013-ban megalapította a Stefano Carta Vasconcellos Design Stúdiót azzal a céllal, hogy a kézművesség és a digitális gyártási technológiák közötti kontaminációt valósítsa meg, az evőeszközöktől az irodai kiegészítőkig terjedő projekteket fejlesztve.

2015 óta az IED formatervezési tanszékének előadója, 2019-ben pedig az IED Brazil Akadémiai igazgatói pozícióját tölti be. 2022-ben visszatér Olaszországba, Milánóba, mint az IED csoport akadémiai projektvezetője.

Projektjeit kiállították a Maker Fairen, valamint Rómában, az Operában és Torinóban, illetve a 2016-os Milánói Triennálén. Ő volt az első olasz, aki elnyerte a Salone Satellite Immagine 2.jpeg díjat a Cucina Leggera projektjével 2018-ban.

Az idei olasz formatervezési napra választott téma az olasz formatervezési minőség különböző meghatározásaival alkalmat adhat arra, hogy elgondolkodjunk a projektek etikai minőségén.

A jelenlegi forgatókönyv fényében valójában fontosabb, mint valaha, hogy a tervezési folyamatba belevegyük az etikai komponens átgondolását és értékelését. Alkalmazása a módszertan, a gyártási technológia közvetítésére, valamint az olasz formatervezési-gyártási hálózaton keresztül tervezett és gyártott termékek társadalmi, illetve környezeti hatásainak értékelésére.”

"A tervezés etikai minősége: a tervezési folyamat egyre fontosabb összetevője?"

FERRO

A Nuoróban működő BAM kézműves műhely által készített Ferro íróasztali szervező egyetlen hullámosított, préselt fémlemezből készül, amely megkönnyíti a tollak és irodai kiegészítők tárolását. Az inspirációt az északnyugat-szardíniai Porto Ferro szörfös helyről meríti.

VALDO

A Valdo egy nyírfa rétegelt lemezből készült, kizárólag nyírfából készült székrendszer. Úgy tervezték, hogy a szerkezetet csak egy ízületi rendszer támasztja alá. Nincsenek csavarok, nincs ragasztó. És perceken belül már össze is van szerelve. A méretek? Az a vásárlón múlik, mert a Valdo parametrikus megközelítéssel készült: minden egyes zsámoly digitálisan, személyre szabottan kerül megtervezésre.

CucinaLeggera

A CucinaLeggera csak néhány perc alatt összeszerelhető. Nincs csavar, nincs ragasztó. A méretek? Ez a vásárlótól függ, mivel a Cucina Leggerát parametrikus megközelítéssel tervezik, így minden konyha digitálisan személyre szabott.

A'Nou

Az A'Nou, ami a szardíniai "új" szó, azt példázza, hogy a felhasznált fa gyártási hulladékból származik, lézervágással gravírozva, hogy minden modell alakja és textúrája változatos legyen.

A formatervezés terén, a 2023-as Olasz Design Világnapján kiemelkedő teljesítményt nyújtó cégek videói.

A híres olasz kézművesség ès minőség hagyományának kiállítása.

MILÁNÓI BÚTOR VILÁGKIÁLLÍTÁS

Globális szinten az ágazat egyik legfontosabb kiállítása, az olasz bútor-tervező-építészet zászlóshajója. Milánó, 2023. április 18-23.

A formatervezés ágazat designereinek bemutató videója (olasz nyelvü)